Naturbørnehavens og vuggestuens hverdag.
Få et overblik over vores daglige praksis
Få et overblik over vores daglige praksis
Kontakt til vuggestuen og børnehaven.
Personalet i vuggestuen kan træffes på tlf.nr. 30 69 82 10 indenfor åbningstiden.
Personalet i børnehaven kan træffes på tlf. nr. 30 68 82 10 / 22 86 23 21 indenfor åbningstiden.
Leder Helle Smith kan kontaktes på tlf.: 26 37 45 61 efter kl. 9 alle hverdage.
Send eventuelt en besked på VIGGO eller en sms med besked, hvis det blot er en praktisk information, så vi kan prioritere vores tid til børnene.
Se personalet her.
Naturvuggestue og børnehave har åbent i følgende tidsrum:
6.30-17.00: mandag-torsdag
6.30-16.00: fredag
Det er i hverdagen, børnene finder trygheden i det genkendelige, udvikler sig og trives i fællesskabet.
Dagen starter kl. 6.30 i enten uderummet eller børnehavens stillerum. Pga. corona-restriktioner, er morgenmadstilbuddet, hvor vi tilbyder morgenmad til vuggestue- og børnehavebørene indstillet indtil lempeligere ordninger omkring smitte og hygiejne er aktuelle, – vi forventer/håber på lempelser i foråret 2021. Vi tilbyder normalt morgenmad indtil kl. 7.30, hvor menuen er cornflakes eller havregryn med mælk og rosiner, havregrød og også ofte boller eller yoghurt. I forårs- sommer- og efterårsmånederne, når temperaturen er til det, åbner vi altid ude, hvor vi bygger hule, læser, tegner, borer, hamrer eller spiller. Mulighederne er mange, og vi prioriterer afleveringen højt, så både forældre og børn får en god dag.
Kl. 7.30-7.50, alt efter børnetal og dagsform deler vi os op og vuggestuen går i egne rammer inde/ude for at lege, spise og planlægge dagens tur eller aktivitet.
For alle byder morgenen på glade velkomstknus og leg indtil kl. 8.30, hvor vi holder samling i primærgrupperne. Kl. 9.00 spiser vi vores medbragte formiddagsmad. Også formiddagsmaden er pga. corona, smitte og hygiejne ændret, fra fælles fade med nødder, frugt og grønt suppleret af brød og skorper o. l. til individuel formiddagsmad indtil vi atter kan forsvare en normaliseret hverdag.
Såvel samling som formiddagsmåltid foregår primært i uderummet, men alt efter børnegruppe, dagsform, vind, vejr og emne, kan samlingen foregå overalt i børnehuset.
I tidsrummet 8.30-9.00, hvor børnehaven holder samling, vil vi ikke forstyrres. Dette gør sig gældende for tidsrummet 8.45-9.15 for vuggestuens vedkommende. Det betyder, at børnene skal afleveres enten inden eller efter, så vi har mulighed for at fordybe os, koncentrere os og øve os i at holde fokus, samtale, synge og stå frem, uden forstyrrelser. Kl. 9.30 skal alle børn være afleverede, med mindre andet aftales. Herefter arbejder vi med forskellige aktiviteter eller pakker tasker til dagens tur. Børnene i børnehaven klarer så vidt muligt at pakke selv – personalet vejleder og opmuntrer.
Vi er ofte på ture, – og alt efter, hvilke børn, der skal på hvilken tur og aldersgruppe, – kan de være lange. Mulighederne i den pragtfulde natur omkring Mellerup er uanede. Vi har årskort til Fjordcenteret og sejler gerne den lille tur med Mellerup Færgen, det gæve skib Ragna. Vi erobrer Fugleklattebålhytten, fisker i dammen, bader i fjorden, går på opdagelse efter forsteninger i grusgraven, sopper i bækken eller tager på eventyr i den runde skov, ved grævlingehulerne, tipierne eller lysningen i skoven. Vuggestuen har deres egne lad-cykler der gør det muligt at komme langt omkring, selvfølgelig med forældretilladelse. De yngste børnehavebørn benytter sig også ind imellem af dette tilbud, så de kan komme langt omkring på kort tid.
Vi ruller, sopper, klatrer, kravler og hopper, og når klokken nærmer frokosttid, spiser vi vores medbragte madpakker lige dér, hvor vi har allermest lyst til det.
Vuggestuefolket returnerer til vuggestuen og puttes, imens de yngste, der fortsat sover 2 gange, eller de ældste, der ikke sover længere leger og hygger sig inde og ude.
I børnehaven fortsætter eftermiddagen i samme spor som formiddag og frokost, – ind imellem tager vi tilbage til børnehaven og koger hyldebærsaft, laver vindspil, snitter eller bager pandekager med fritidsordningen, som vi har et tæt samarbejde med.
Ca. kl. 14.30 spiser børnene deres eftermiddagsmad, – sovebørn, når de vågner, maden medbringes i en stofpose eller box, der passer lige præcis til indholdet. Vi rydder lidt op og og fortsætter med leg og tilbyder bøger på tæppet under træerne – måske suppleret med et hvil med udkig til himlen og bladenes vajen i vinden.
Børnene hentes både undervejs på vores ture, og når vi er retur i børnehuset. Vi medbringer altid en telefon, så vi er til at få fat på, men da dækningen kan være dårlig, alt efter teleselskab; i vores nærområde, er det altid muligt som alternativ, at kontakte det personale der er hjemme i børnehuset, eller børnehusets ledeer. Dagen afsluttes med hygge, oprydning og gerne friske børnehænder, der svinger både kost og fejebakke.
Vores aktiviteter afhænger selvfølgelig af årstidens vind og vejr, og vi prioriterer medbestemmelse i valg af ture, hvor vi på demokratisk vis kan afholde afstemninger om bestemmelsesstedet.
Vores børn er en flok skønne biller, der er klædt ordentligt på i overensstemmelse med vejret.
Det er vigtigt, at vores børn har termotøj, regntøj og flyverdragter, der kan holde til lidt af hvert, og solidt fodtøj, der sidder godt fast på foden.
Vi vandrer i skoven, på engen og langs fjorden, øver os i at styre kroppen, er både våde og tørre i løbet af en dag, klatrer, kravler, hopper og kryber, så godt fodtøj er vigtigt af hensyn til børnenes fodmotorik og legemuligheder. Klipklappere og tilsvarende er ikke ordentligt fodtøj i den sammenhæng, og sendes derfor med hjem igen.
Huer og vanter bruger vi, når vi vurderer, det er koldt og blæsende. Vi er samtidig opmærksomme på børnenes behov for og vigtigheden af at udvikle sanserne, og har derfor også vind i håret, røde ører og kolde fingre. Sanserne er grundlaget for al videre læring, og vi er meget opmærksomme på, at sanserne er i tip top form, når man er barn i vores børnehus.
På børnenes rum i garderoben er der plads til ekstra skiftetøj. I vuggestuen er der ekstra knager til flyverdragter og regntøj. I børnehaven har alle børn 2 garderober, 1 vådgarderobe og 1 tørgarderobe.
Ved vuggestue/børnehave start køber I en garderobetaske af os, designet og syet af en kreativ mor. Den koster 125 kr og er obligatorisk.
Jeres barn har, hvis det går i børnehaven eller er et af de ældste vuggestuebørn, herudover brug for en turrygsæk, der sidder godt på skuldrene (gerne med frontlukning/spænde), da vi jævnligt medbringer vores mad på turene. I rygsækken skal der være plads til en madkasse samt en drikkedunk. Drikkedunken og madkassen skal I medbringe hjemmefra. Madkassen lægges i køleskabet om morgenen, og drikkedunken stilles i vores rullevogne, så den altid er til rådighed. Vi hjælper børnene med at genfylde drikkedunken, og hjælper selvfølgelig også med at bære, når de små mennesker er trætte eller overvældede af dagens oplevelser.
I det hele taget betyder det rigtig meget for alle børn, at de kan selv og føler sejre over at kunne, – og derved får lyst til endnu flere udfordringer. Det er derfor vigtigt, at vores forældre også derhjemme hjælper til med at udvikle børnenes selvhjulpenhed, så skovture, toiletbesøg, på- og afklædning samt dagligdag ikke føles som en uoverkommelig udfordring.
Glade børn er børn, der har mulighed for at hjælpe sig selv og andre. Børn, der sejrer, når de tager tøj af og på, klarer at putte skiftetøj i posen, og børn, der kan det samme som kammeraterne.